IMSP SR Cimislia
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Secţia Consultativă
Luni-Vineri 8.00-16.00
Pauză  13.00-14.00
Zi liberă sîmbătă, duminică
Serviciul de staţionar 24/24 ore
8.00-18.00 activitatea programată
18.00-8.00 servicii de urgenţă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 22339
Anticamera (373 241) 22391
Fax (373 241) 22391
E-Mail:
Consultant srcimislia@ms.md
Web admin serghei.traci@ms.md

 

Servicii  Promovarea Sanatatii  Materiale informative  Săptămâna Mondială a Alăptării

Săptămâna Mondială a Alăptării

Săptămâna Mondială a Alăptării 1 – 7 august 2017, cu genericul: „Susținem alăptarea împreună”

Săptămâna Mondială a Alăptării  (SMA), marcată anual în perioada 1-7 august  în peste 175 de ţări are scopul de a încuraja alăptarea şi, prin ea, a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume, a susține și promova alăptatul ca factor-cheie de asigurare a sănătății și bunăstării populației pe tot parcursul vieții. Activitățile din cadrul SMA sunt coordonate de către Alianța Mondială pentru Alăptare  și susținute de către Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF. Sloganul și tema SMA din anul curent este: „Susținem alăptarea împreună”.

Alăptarea este o componentă importantă pentru dezvoltarea durabilă a societății. Creșterea ratelor de alăptare exclusivă pot fi obținute numai prin cooperarea și colaborarea între sectoare și generații, realizarea acțiunilor intersectoriale și susținerea inițiativelor societății civile, care lucrează pentru binele comun – creează medii care să permită femeilor și copiilor să prospere. De asemenea, trebuie să ne concentrăm pe tinerii și grupurile vulnerabile, cum ar fi adolescenții, mamele singure etc. În definitiv, evidenţiem ideea că alăptarea nu este doar o chestiune a femeii sau responsabilitatea exclusivă a unei femei – iar protecția, promovarea și susținerea alăptării este o responsabilitate socială comună, împărtășită de noi toți.

Alăptarea exclusivă este o piatră de temelie a supraviețuirii și sănătății copilului. Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de unele boli, cum ar fi diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern este uşor disponibil şi accesibil, el asigură copiilor o nutriţie adecvată. El este, de asemenea, o sursă importantă de energie și substanțe nutritive și pentru copiii cu vârsta între 6-23 luni. Poate asigura jumătate sau mai mult din necesarul de energie al unui copil de 6-12 luni și o treime din necesarul de energie a copilului de 12 – 24 de luni. Laptele matern este și o sursă esențială de energie și nutrienți în timpul bolii sau a unor stări de disconfort psihoemoțional al copilului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă pentru întreaga ei durată. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Alăptarea aduce beneficii și mamelor, inclusiv:  reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân; previne depresia postnatală; ajută la refacerea uterului; este o formă naturală de contracepţie; ajută mama să revină la greutatea ideală;

Dezvoltarea armonioasă a copiilor, menținerea și promovarea sănătății, inclusiv și reducerea costurilor pentru tratament și îngrijire –  determină câștiguri economice atât pentru familii, cât și la nivel național pentru întreaga societate. A evita asemenea probleme se poate şi prin promovarea alăptări. În perioada 1 – 7 august, cu prilejul Săptămânii Mondiale a Alăptării, îndemnăm societatea să conștientizeze importanța  promovării și susținerii alăptării întru beneficiu comun.